2 cawan santan ( rm3 )
4 cawan air
2 cawan gula
3 biji telur
Sedikit garam
Air pisang ( pewarna
hijau)
3 cawan gandum
Bijan
@ ni yg telah di up grade
2
cawan tepung gandum, diayak
1
cawan gula halus
3
biji telur gred A
600
ml santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
250
ml jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air,
tapis)
2
camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2
camca teh garam
1/4
camca teh pewarna hijau makanan
Bijan
secukupnya untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan
oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci
dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan
dan kiri tin, tujuan untuk memudahkan kueh diangkat keluar. Lenser
dengan mentega. Ketepikan.
- Dalam
satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan
santan dan jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan
kacau hingga licin. Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair.
Kacau rata2 dan tapis. Ketepikan
- Panas
kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang
bancuhan kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit,
keluarkan dan tabur bijan rata2. Sambung bakar lagi 40 - 50 minit atau
hingga masak (bila cucuk dengan lidi sate, keluar bersih) dan permukaannya
perang (cm tukar oven pada fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga
permukaan kuih sedikit berkerak)..
- Sejukkan
kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar
sejuk sepenuhnya sebelum dipotong..
No comments:
Post a Comment